Bycie „eko” oznacza, że chcemy dbać o planetę oraz mamy świadomość, jak nasze wybory wpływają na klimat czy środowisko. Poziom świadomości o ekologii stale rośnie, ale wraz z wiedzą, powinny iść też odpowiednie działania. Statystyczny Polak marnuje 366 litrów wody i wyrzuca blisko 240 kg żywności rocznie. Każdego roku jedna osoba generuje aż 350 kg śmieci. Co zrobić, aby lepiej zadbać o środowisko?
Każdy z nas może być bardziej eko. Nie wymaga to dodatkowych nakładów finansowych, a często jest wręcz odwrotnie – możemy w ten sposób zaoszczędzić. Ekologia nie pochłania też naszego dodatkowego czasu. Jeśli chcemy dbać o środowisko, wcale nie musimy być zaangażowanymi aktywistami. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, aby móc z czystym sumieniem powiedzieć – dbam o Ziemię.
Woda oznacza życie
Statystyczny Polak zużywa około 92 litrów wody każdego dnia. Jeśli zmienilibyśmy kilka codziennych nawyków, jesteśmy w stanie zmniejszyć zużycie wody nawet czterokrotnie. Jednym z nich jest krótszy czas kąpieli, drugim z kolei – zamiana wanny na prysznic. Unikajmy też zmywania naczyń pod bieżącą wodą i nie zapominajmy o zakręceniu kranu, kiedy myjemy zęby. Jeśli mamy ogródek, to do podlewania wody możemy wykorzystać deszczówkę. W ten sposób nie tylko zadbamy o środowisko, ale też zaoszczędzimy na rachunkach.
Zrezygnuj z chemii domowej
Brak chemii gospodarczej wcale nie oznacza bałaganu w domu. Środki czystości możemy z powodzeniem zastąpić urządzeniami, które pozwolą utrzymać ład i porządek. Wiele zalet mają urządzenia parowe – np. mop parowy. „Po pierwsze, dbamy o środowisko i nie przyczyniamy się do jego skażenia. Po drugie, unikamy ryzyka wystąpienia reakcji alergicznych, a takie mogą się pojawiać podczas kontaktu z chemią domową. Po trzecie, możemy być pewni, że zyska na tym nasz budżet domowy.” – Michał Obalewski – Prezes Gero Sp. z o.o. będącej w Polsce wyłącznym dystrybutorem marki Ariete.
Ekologiczne rozwiązania to też zdrowie. Oczyszczacze parowe są najlepszym rozwiązaniem właśnie w przypadku alergików i małych dzieci. Gorąca para skutecznie usuwa drobnoustroje chorobotwórcze, pozostawiając powierzchnię idealnie czystą i zdezynfekowaną. Większość bakterii ginie już w temperaturze 85oC. „Wykorzystanie pary pozwala na pozbycie się nawet 99,9% bakterii. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez Instytut Higieny i Zdrowia Publicznego Uniwersytetu w Bonn. Wykazano w nich, że parownice są wysoce skuteczne w usuwaniu pałeczek Salmonelli i bakterii Coli. Gorąca para bardzo dobrze poradziła sobie również z bakteriami gronkowca złocistego i paciorkowca jelitowego.” – podsumowuje ekspert Ariete, marki która specjalizuje się w urządzeniach parowych.
Naturalne znaczy lepsze
Ekologiczne kosmetyki mają tę przewagę, że nie wpływają negatywnie na środowisko, bo wszystkie ich składniki ulegają biodegradacji. Oprócz tego, pochodzą z ekologicznych upraw. Na ich korzyść z pewnością przemawia też fakt, że nie znajdziemy tu żadnych produktów pochodzenia chemicznego, które mogłyby naruszyć procesy odnowy skóry, zaburzyć jej funkcje. Docenią je również alergicy, bo zdecydowanie rzadziej wywołują uczulenia.
Segregacja śmieci i ograniczenie plastiku
Segregacja śmieci to kolejny punkt obowiązkowy dla osób, które chcą być eko. Surowce mogą zostać poddane recyklingowi i ponownie wykorzystane. Nie ma lepszego sposobu, aby zredukować ilość odpadów i zmniejszyć eksploatację złóż naturalnych. Pamiętajmy, że blisko 70% odpadów może zostać ponownie przetworzona.
Plastik wręcz zalewa naszą planetę, ale możemy bezpośrednio przyczynić się do zmniejszenia jego zużycia. Wystarczy, że zaopatrzymy się w torbę na zakupy wielkokrotnego użycia, z której będziemy korzystać w zastępstwie dla jednorazowych reklamówek. Owoce i warzywa kupujmy w miarę możliwości na wagę, zamiast tych zamkniętych w plastikowych opakowaniach.
Koniec z marnowaniem żywności
Najprawdopodobniej każdemu z nas zdarzyło się kupić żywność i nie zdążyć zjeść w terminie. Produkty lądują w koszu, a wraz z nimi także i pieniądze. Jednym z najlepszych sposobów walki z marnowaniem żywności jest tworzenie listy zakupowej, której w sklepie staramy nie trzymać. Kupujmy wyłącznie to, co jest nam niezbędne – bez gromadzenia zapasów, których być może nie zdążymy wykorzystać. Warto też nauczyć się, jak wykorzystać resztki w kuchni. Z miękkich pomidorów możemy przygotować pyszną zupę, a z pojedynczych warzyw wyczarujemy fantastyczne leczo. Czasem wystarczy odrobina kreatywności, aby stworzyć pyszne danie z tego, co zalega w lodówce.
Wszyscy możemy, a nawet powinniśmy, być eko. Wystarczy odrobina chęci i świadomości, aby realnie zacząć dbać o planetę, chociaż jak łatwo zauważyć – korzyści jest znacznie więcej.